Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Λογοτεχνική Βραδιά με τη Λένα Διβάνη

H Κινηματογραφική Λέσχη και οι εκδόσεις Καστανιώτη παρουσίαζουν το νέο βιβλίο της Λένας Διβάνη "Ένα πεινασμένο στόμα" την Παρασκευή 25 Iουνίου 2010 και ώρα 9.00 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Aμπελακίων.
H συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει το βιβλίο της.

Λένα Διβάνη
Λίγα λόγια για τη Συγγραφέα:

Γεννήθηκε στον Βόλο το 1955 και, εκτός από συγγραφέας, είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει ιστορικές μελέτες, μία συλλογή διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα, μία νουβέλα, τέσσερα βιβλία για παιδιά και έναν τόμο με τα τρία θεατρικά της έργα.

Η συλλογή διηγημάτων "Γιατί δε μιλάς για μένα;" πήρε βραβείο για πρωτοεμφανιζόμενους πεζογράφους. Το μυθιστόρημα "Οι γυναίκες της ζωής της "έχει μεταφραστεί στα ισπανικά, τα τουρκικά και τα ιταλικά και έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση από την ΕΤ1, ενώ το μυθιστόρημα "Ψέματα "μεταφράζεται στα τουρκικά, ρουμανικά και εβραϊκά.

Συνεργάστηκε με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού σε θέματα ομογένειας. Θήτευσε ως αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ.

Άλλα βιβλία της
Τι θα γίνω άμα δεν μεγαλώσω, 2008
Θεατρικά, 2007
Συγγραφικές εμμονές, 2007
Τα όνειρα της Νίνας, 2006
Το ερωτικό των τεσσάρων, 2006
Ψέματα, 2005
Γιατί δε μιλάς για μένα;, 2004
Global Novel, 2003
Ενικός Αριθμός, 2002
Η εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας, 2000
Εργαζόμενο αγόρι, 2000
Ελλάδα και μειονότητες, 1999
Οι γυναίκες της ζωής της, 1997

Στρέλλα

Στρέλλα
Προβολή Πέμπτη 27 και Κυριακή 30/05 στις 21:00

Σκηνοθέτης: Πάνος Κούτρας
Πρωταγωνιστούν: Μίνα Ορφανού, Γιάννης Κοκιασμένος, Μίνως Θεοχάρης, Μπέτυ Βακαλίδου, Αργύρης Καβίδας
Διάρκεια: 113 λεπτά
Διανομή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Ετος: 2009

Υπόθεση
O Γιώργος αποφυλακίζεται μετά από 15 χρόνια εγκλεισμού για ένα φόνο που ομολόγησε ότι διέπραξε στο χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Είναι 48 ετών και αποφασισμένος να κάνει μία καινούρια αρχή στην Αθήνα, μία πόλη άγνωστη γι’ αυτόν. Οι άμεσοι στόχοι του: να πουλήσει το πατρικό του σπίτι και να βρει το γιο του, Λεωνίδα, του οποίου τα ίχνη έχει χάσει από τη μέρα της καταδίκης του. Το βράδυ της αποφυλάκισής του διανυκτερεύει σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Εκεί γνωρίζει τη Στρέλλα, μία όμορφη νεαρή πόρνη τρανσέξουαλ. Στη νέα του ζωή όλα επιτρέπονται κι έτσι αποφασίζει να περάσει το βράδυ μαζί της. Η ιδιόμορφη ομορφιά της, η λαχτάρα της για ζωή και το κυνικό της χιούμορ τον γοητεύουν. Λίγες μέρες μετά θα την ξανασυναντήσει και δε θα αργήσουν να μείνουν μαζί. Ωστόσο οι λογαριασμοί του Γιώργου με το παρελθόν είναι ακόμα ανοιχτοί. Μία άλλη «φυλακή» τον περιμένει. Μαζί με τη Στρέλλα θα πρέπει να βρουν τον δρόμο προς την έξοδο.

Η μάχη του Αλγερίου

Η μάχη του Αλγερίου
Προβολή Παρασκευή 14 και Κυριακή 16/05 στις 21:00

Σκηνοθέτης: Gillo Pontecorvo
Πρωταγωνιστούν: Brahim Hadjadj, Jean Martin, Yacef Saadi, Samia Kerbash, Ugo Paletti, Fusia El Kader
Διάρκεια: 117 λεπτά
Διανομή: New Star
Ετος: 1966


Υπόθεση
Ο Gillo Pontecorvo, μας μεταφέρει στο ταραχώδες Αλγέρι και στην μάχη για ανεξαρτησία από την Γαλλική κατοχή, σε μία χρόνια-κλειδί στα μέσα του 1950. Το 1954, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Αλγερίου (FLN), σκοτώνει Γάλλους αστυνομικούς, ξεκινώντας τον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας. Σε αντίποινα ο Αρχηγός της Αστυνομίας βάζει βόμβα στην Αραβική συνοικία με αποτέλεσμα πολλοί από τους κατοίκους να σκοτωθούν. Το FLN, με τη σειρά του, στέλνει τρεις γυναίκες –βομβιστές, σε δύο καφέ και στην Air France στην Ευρωπαϊκή συνοικία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Γαλλία στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις με επικεφαλή τον συνταγματάρχη Mathieu, γνωστό για τη σκληρότητα του και την ασέβεια του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο συνταγματάρχης προσπαθεί να καταπνίξει την επανάσταση με βασανιστήρια.

Fish Tank

Fish Tank
Προβολή Παρασκευή 23 και Σαββάτο 24/04 στις 21:00

Σκηνοθέτης: Andrea Arnold
Πρωταγωνιστούν: Katie Jarvis, Michael Fassbender, Kierston Wareing
Διάρκεια: 124 λεπτά
Διανομή: Nutopia
Ετος: 2009


Υπόθεση
Η δεκαπεντάχρονη Μία, που ζει με τη μικρότερη αδελφή της και τη μοναχική μητέρα της, προκαλεί διαρκώς προβλήματα στην οικογένειά της, στις παρέες, παντού. Μια μέρα, η μητέρα της φέρνει στο σπίτι το νέο φίλο της και η εμφάνισή του αλλάζει τη ζωή της. Βραβευμένη με τη Χρυσή Κάμερα για την προηγούμενη ταινία της, το Red Road, η Άρνολντ επανήλθε στις Κάννες με τη δεύτερη ταινία της για να κερδίσει, αυτή τη φορά, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Μ’ ένα πυκνό σενάριο, που δεν αποφεύγει τις δύσκολες σκηνές, η Άρνολντ καταγράφει την πορεία της ηρωίδας της με λεπτομέρεια, επιμονή και οξυδέρκεια, προσπαθώντας να διεισδύσει στον εσωτερικό της κόσμο. Στήνει πλάνα απλά, ακριβή, χρησιμοποιεί με έμπνευση τους χώρους για να σχολιάσει τα αισθήματα των χαρακτήρων της και αποσπά έξοχες ερμηνείες απ΄όλους τους ηθοποιούς και, ιδιαίτερα, από τη νεαρή, μη επαγγελματία Κέιτι Τζάρβις, που ερμηνεύει εκπληκτικά τη Μία.

Η νύχτα των ηλιοτρόπιων

Η νύχτα των ηλιοτρόπιων
Προβολή Παρασκευή 09 και Σαββάτο 10/04 στις 21:00

Σκηνοθέτης: Χόρχε Σάντσεθ-Καμπεθούδο
Πρωταγωνιστούν: Καρμέλο Γκόμεζ, Τζούντιθ Ντιακατέ, Κέλσο Μπουγκάλο, Μανουέλ Μορόν, Μαριάνο Αλαμέντα
Διάρκεια: 123 λεπτά
Διανομή: Filmtrade
Ετος: 2006


Υπόθεση
Το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας εντοπίζεται σε ένα λιβάδι με ηλιοτρόπια. Ένας πωλητής που ταξιδεύει πολύ λόγω δουλειάς, παρακολουθεί τις λεπτομέρειες για το συμβάν στην τηλεόραση ενός ξενοδοχείου. Στο μικρό χωριό Ανγκόστο, η ανακάλυψη μια προϊστορικής σπηλιάς φέρνει ενθουσιασμό και την άφιξη ενός έμπειρου γεωλόγου, της νεαρής φίλης του και του βοηθού του. Ο διευθυντής του τοπικού αστυνομικού τμήματος ετοιμάζεται για τη συνταξιοδότησή του, ενώ ο βοηθός του, που είναι και γαμπρός του, σχεδιάζει να ξεφύγει από την ανία του γάμου και της δουλειάς του.
Μέσα από μία σειρά γεγονότων που σοκάρουν, οι τύχες αυτών των ανθρώπων εμπλέκονται σε έναν περίπλοκο ιστό βίας, προδοσίας και φόνων.

Ψυχή Βαθιά

Ψυχή Βαθιά

Προβολή Παρασκευή 19/03 στις 21:00 και
Σαββάτο 20/03 στις 20:00

Στην προβολή στις 20/03/2010 παρευρέθη
ο σκηνοθέτης της ταινίας
Παντελής Βούλγαρης

Σκηνοθέτης: Παντελής Βούλγαρης
Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Καρτέρης, Γιώργος Αγγέλκος, Άννα Παρτσάνη, Βαγγέλης Μουρίκης, Γεώργιος Σιμεωνίδης, Βικτώρια Χαραλαμπίδου
Διάρκεια: 130 λεπτά
Διανομή: Village Films
Ετος: 2009


Υπόθεση
Στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τους τελευταίους μήνες του πολέμου δύο αδέλφια έχουν επιστρατευτεί: ο Ανέστης από τον Εθνικό στρατό και ο Βλάσης από το Δημοκρατικό στρατό. Μεγαλωμένα στα χωριά και τα βουνά της περιοχής, χρησιμοποιούνται ως οδηγοί, σε άγνωστα και δύσβατα μονοπάτια και περάσματα. Μαζί τους ο καπετάν-Ντούλας, η πολυβολήτρια Γιαννούλα, ο ανθυπολοχαγός Τριαντάφυλλος, ο ταξίαρχος Τσαγκλής, ο Καλαματιανός δεκανέας, η 14χρονη αντάρτισσα Φούλα και δεκάδες στρατιώτες και αντάρτες, όλοι τους πολύ νέοι που σκοτώνουν και σκοτώνονται σ’ αυτόν τον παράλογο πόλεμο. Οι μικρές ιστορίες του καθενός γράφονται στις μάχες που φουντώνουν στα υψώματα.

Κυνόδοντας

Κυνόδοντας
Προβολή Παρασκευή 05 και Κυριακή 07/03 στις 21:00

Σκηνοθέτης: Γιώργος Λάνθιμος
Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ, Μαίρη Τσώνη, Χρήστος Πασσαλής, Άννα Καλαϊτζίδου, Αγγελική Παπούλια
Διάρκεια: 94 λεπτά
Διανομή: Feelgood
Ετος: 2009

Υπόθεση
Σε μια απομονωμένη μονοκατοικία έξω από την Αθήνα ζει μια πενταμελής οικογένεια. Τα τρία παιδιά δεν έχουν βγει ποτέ από το σπίτι και μεγαλώνουν χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα. Ο μόνος άνθρωπος που τους επισκέπτεται είναι η Χριστίνα, υπάλληλος στο εργοστάσιο του πατέρα, με σκοπό να κατευνάζει τις σεξουαλικές ορμές του μεγάλου γιου.

Ανάμεσα στους τοίχους

Ανάμεσα στους τοίχους (Entre Les Murs)

Σκηνοθέτης: Laurent Cantet
Πρωταγωνιστούν: François Bégaudeau, Agame Malembo-Emene, Angélica Sancio, Arthur Fogel, Boubacar Toure, Burak Özyilmaz, Carl Nanor
Διάρκεια: 128 λεπτά
Διανομή: amaFilms
Ετος: 2008


Υπόθεση

Ο Φρανσουά και οι καθηγητές συνάδελφοι του, προετοιμάζονται για την καινούργια σχολική χρονιά, στο γυμνάσιο μιας σκληρής, εργατικής συνοικίας. Οπλισμένοι με τις καλύτερες προθέσεις, δεν πτοούνται από τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και θα προσπαθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις να μεταδώσουν γνώση, στους μαθητές τους. Κουλτούρες και συμπεριφορές έρχονται σε αντιπαράθεση μέσα στη τάξη, σε έναν μικρόκοσμο που αντιπροσωπεύει τη Γαλλία του σήμερα. Οι μαθητές είναι διασκεδαστικοί αλλά και δύστροποι. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει τον ενθουσιασμό των χαμηλόμισθων καθηγητών. Ο Φρανσουά επιμένει να διατηρεί στη τάξη μια ατμόσφαιρα σεβασμού και αξιοπρέπειας. Απορρίπτει τη σοβαροφάνεια και τον αυταρχισμό. Είναι σε ακραίο βαθμό ειλικρινής και αυτό είναι πρωτόγνωρο για τους μαθητές. Όμως έρχεται μια στιγμή που οι αρχές που έχει επιβάλει στη τάξη του δοκιμάζονται, όταν ένας μαθητής αμφισβητεί τις μεθόδους του.

Ταινίες Μικρού Μήκους Φεστιβάλ Δράμας

Ταινίες Μικρού Μήκους Φεστιβάλ Δράμας


Τίτλος Σκηνοθέτης Διάρκεια Format Λεπτομέρειες

1

Και εγώ για μένα

Τζώρτζης Γρηγοράκης

19

35mm

pdf

2

Το νόημα της ζωής

Γιάννης Ζιόγκας
Ίριδα Ζιόγκα

15

35mm

pdf

3

Κατάληψη

Αλέξανδρος Χαντζής

17

35mm

pdf

4

Γάτα εξ ουρανού

Δήμητρα Νικολοπούλου

22

35mm

pdf

5

Λήθη

Γαβριήλ Τζάφκας

17

35mm

pdf

6

Ο Άλτης και ο Πεπονόκηπος

Νανά Λουκού

15

35mm

pdf

7

Μετά τον χαρακτηριστικό ήχο

Αχιλέας Κυριακίδης

14

35mm

pdf


Τίτλος Σκηνοθέτης Διάρκεια Format Λεπτομέρειες

1

Mesecina

Σοφία Έξαρχου

32

35mm

pdf

2

Ο Σκύλος

Νίκος Labot

20

35mm

pdf

3

Πυρετός

Γιώργος Μπουγιούκος

10

35mm

pdf

4

Οσίκι

Γιάννης Βεσλεμές

14

35mm

pdf

5

Μια νύχτα μαζί

Ελευθερία Αστρινάκη

13

35mm

pdf

6

Νανούρισμα

Γιάννα Αμερικάνου

15

35mm

pdf

Welcome

Welcome

Σκηνοθέτης: Philippe Lioret
Πρωταγωνιστούν: Vincent Lindon, Firat Ayverdi, Audrey Dana, Thierry Godard,Selim Akgül, Firat Celik, Emmanuelle Dupuy, Derya Ayverdi
Διάρκεια: 115 λεπτά
Διανομή: Filmtrade
Ετος: 2009


Υπόθεση
Είκοσι δύο μίλια νερού (η απόσταση ανάμεσα στο Καλαί και το Ντόβερ) στέκονται τελευταίο εμπόδιο για να ξανασυναντηθούν ο Μπιλάλ με την αγαπημένη του Μίνα .
Ο Μπιλάλ έφυγε από το Ιράκ και μετά από πορεία 4.000 χιλιομέτρων, περνώντας από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, βρίσκεται στη γαλλική πόλη Καλαί. Στην προσπάθειά του να εισέλθει λαθραία στη Βρετανία, όπου ονειρεύεται να γίνει διάσημος ποδοσφαιριστής, το ταξίδι του τερματίζεται απότομα καθώς οι αρχές τον εντοπίζουν και τον θέτουν υπό επιτήρηση.
Βλέποντας τις Βρετανικές ακτές τόσο κοντά, αποφασίζει να διασχίσει τη θάλασσα κολυμπώντας, αψηφώντας τους κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος. Γνωρίζει και γίνεται φίλος με τον Σιμόν, έναν πρώην πρωταθλητή κολύμβησης ο οποίος δουλεύει ως προπονητής στο τοπικό κολυμβητήριο. Όταν o Μπιλάλ του εκμυστηρεύεται το λόγο που θέλει να βρεθεί στην Αγγλία, ο Σιμόν συγκινείται από τον έρωτα του νεαρού και την αποφασιστικότητα του. Αποφασίζει να τον βοηθήσει και τον προπονεί για να διασχίσει το κανάλι.

Καλά Χριστούγεννα

Joyeux Noel (Καλά Χριστούγεννα)

Σκηνοθέτης: Christian Carion
Πρωταγωνιστούν: Diane Kruger, Guillaume Canet, Benno Furmann, Lucas Belvaux
Διάρκεια: 116 λεπτά
Διανομή: Filmtrade
Ετος: 2005

Υποθεση:

Τα Χριστούγεννα του 1914, στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Γερμανός, ένας Βρετανός και ένας Γάλλος λοχαγός αποφασίζουν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να γιορτάσουν όλοι μαζί. Το γεγονός θα μαθευτεί και θα έχει δυσάρεστες συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για τους οπλίτες.

Μάνος Χατζιδάκης - Είδωλο στον καθρέπτη

Μάνος Χατζιδάκης - Είδωλο στον καθρέπτη

Έγχρωμο και Ασπρόμαυρο Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Βερνίκος
Διάρκεια: 90 λεπτά
Διανομή: ΕΚΚ
Ετος: 2008

Υποθεση:

O Μάνος Χατζιδάκις είναι μια μουσική ιδιοφυία που διέγραψε μεγάλη δημιουργική πορεία, ενώ αντιμετώπισε με σκεπτικισμό και αμφισβήτησε παγιωμένες αντιλήψεις. Με το τραγούδι και τη μουσική του απευθύνθηκε στην ονειρική διάσταση του ανθρώπου, δείχνοντας το δρόμο προς την ελευθερία και το ασυμβίβαστο...18 Απριλίου 1961.

Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού στον Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζιδάκι για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» της ταινίας Ποτέ την Κυριακή. Η τελετή απονομής γίνεται χωρίς τον Μάνο και το Όσκαρ για πρώτη φορά στην ιστορία μένει ανεπίδοτο...

Τα «Παιδιά του Πειραιά» θα ταλαιπωρήσουν για πολλά χρόνια τον μουσικό πατέρα τους με τη φήμη τους. Εκείνος θα συνεχίσει να προβάλει τα οράματά του στην πιο ακραία μορφή τους και να φανερώνει με κάθε τρόπο το βαθύτερο νόημα της τέχνης. Όσο για το Όσκαρ...