Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης

Προβολή Παρασκευή 18/12/2015 στις 21:00
Η προβολή θα γίνει στο αμφιθέατρο του
ΕΠΑ.Λ. Σαλαμίνας (Ζωοδόχου Πηγής 21)

Αντί εισιτηρίου οι θεατές καλούνται να ενισχύσουν το μαθητικό παντοπωλείο που λειτουργεί στο ΕΠΑΛ Σαλαμίνας. Οι τρέχουσες ανάγκες του παντοπωλείου εστιάζονται κυρίως σε όσπρια, τοματοειδή (μακράς διαρκείας) και μακαρόνια.



«Xριστούγεννα» και «εφιάλτης» σπάνια συνδυάζονται- εκτός ίσως από τις φορές που πλακώνουν επίσκεψη ανεπιθύμητοι συγγενείς ή το παρακάνεις με τις σάλτσες και μετά πέφτεις για ύπνο. Ο Tim Burton πάντως όχι μόνο πάντρεψε τέλεια του δύο όρους αλλά μας δώρισε μια κλασσική χριστουγεννιάτικη ταινία, καταφέρνοντας να δέσει το πνεύμα της γιορτής με εθιστικότατα μουσικά νούμερα και ανατριχιαστικές, Ηalloween φάτσες. Ο αξιαγάπητος Jack Skellington είναι ο αναμφισβήτητος σταρ του φιλμ (αλλά και του μάρκετινγκ που προέκυψε) αλλά τα εύσημα τα αξίζει τόσο ο…συγγραφικός μπαμπάς Burton όσο και ο Danny Elfman σε μια από τις καλύτερες σκηνές της καριέρας του



Πολλοί εχουν χαρακτηρισει τον Ψαλιδοχερη ως την πιο προσωπικη δουλεια του Burton. O κοινωνικα αποκληρος νεαρος με την καλλιτεχνικη φυση, ο χαμενος ηρωας που ακουει στο ονομα Edward Scissorhands, δεν ειναι παρα ο ιδιος ο Tim Burton. Δεν θα διαφωνησω, το πιστευω κι εγω. Αν ομως ο Edward scissorhands ειναι για τον Burton η συνειδητη απεικονιση του εαυτου του, τοτε ειναι βεβαιο οτι ο Χριστουγεννιατικος Εφιαλτης ειναι η ταινια που απεικονιζει καλυτερα τον υποσυνειδητο κοσμο του.

Ο Tim Burton λοιπον, δημιουργος υπεροχων ταινιων οπως το Ed Wood, ο Ψαλιδοχερης, το Pee-Wee’s Big Adventure, τα δυο Batman και το μαγευτικο Sleepy Hollow, σχεδιαζε τον κοσμο του «εφιαλτη» μεσα στο μυαλο του, για μια δεκαετια σχεδον, οταν δουλευε ως σχεδιαστης για την Disney. Αρχικα ειχε γραψει ενα ποιημα, το οποιο αργοτερα αποτελεσε τη βαση του σεναριου. Η ιστορια του Χριστουγεννιατικου Εφιαλτη περιστρεφεται γυρω απο τον αγαπημενο τυπο ηρωα του Tim Burton. Εναν χαρακτηρα αταιριαστο με τον κοινωνικο του περιβαλλον που θελει να κανει το καλο, τον οποιο ομως η μοιρα εχει προικισει με μια ιδιαιτερη προσωπικοτητα, που οι υπολοιποι ανθρωποι δεν ξερουν και δεν μπορουν να αποδεχτουν με ευκολια. Ο ηρωας της ταινιας, ο Jack Skellington, ειναι η αδελφη ψυχη ολων των ηρωων του Burton που αγαπησαμε – του Batman, του Ψαλιδοχερη, ακομη και του δαιμονικου Σκαθαροζουμη. Ειναι ενας ηρωας για τον οποιο τα ανθρωπινα συναισθηματα ειναι αλυτος γριφος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου